Præbiotika og probiotika

Præbiotika og probiotika

Præbiotika og probiotika

Du har sikkert hørt om probiotika, de gode bakterier, der bor i din tarm og hjælper dig med at fordøje maden, styrke dit immunforsvar og holde dig sund.

Men vidste du, at du også skal fodre disse bakterier med noget, der hedder præbiotika? Præbiotika er en slags kostfibre, som de gode bakterier elsker at spise. Når du spiser præbiotika, hjælper du de gode bakterier med at vokse og trives i din tarm. Og det har også en positiv effekt på din hud.

I dette blogindlæg vil jeg forklare dig, hvorfor det er godt at spise præbiotika, hvis du gerne vil have en flot hud, og hvilke fødevarer du kan spise for at få nok præbiotika i din kost.

Hvorfor er præbiotika godt for din hud?

Hud er ikke bare et lag af celler, der dækker din krop. Din hud er faktisk et levende organ, der har sit eget mikrobiom. Det vil sige, at din hud også har millioner af bakterier, der lever på den og beskytter den mod infektioner, irritation og inflammation. Disse bakterier har brug for præbiotika for at holde sig sunde og i balance. Når du spiser præbiotika, hjælper du ikke kun de gode bakterier i din tarm, men også de gode bakterier på din hud. Præbiotika kan hjælpe din hud med at: Reducere akne: Præbiotika kan hjælpe med at bekæmpe de dårlige bakterier, der forårsager akne og bumser på din hud.

Præbiotika kan også reducere inflammationen og rødmen, der følger med akne.

Øge fugtigheden: Præbiotika kan hjælpe med at øge produktionen af hyaluronsyre i din hud. Hyaluronsyre er et stof, der binder vand til huden og giver den fylde og elasticitet. Præbiotika kan også reducere det vandtab, som din hud oplever gennem dagen.

Forebygge aldringstegn: Præbiotika kan hjælpe med at styrke din huds barriere og beskytte den mod miljømæssige stressfaktorer som forurening, UV-stråler og frie radikaler. Præbiotika kan også øge produktionen af kollagen i din hud. Kollagen er et protein, der holder din hud fast og glat. Berolige sensitiv hud: Præbiotika kan hjælpe med at berolige sensitiv hud ved at reducere inflammation, rødme og irritation. Præbiotika kan også hjælpe med at genoprette balancen i dit huds mikrobiom og forbedre dets forsvar mod skadelige bakterier og svampe. Hvilke fødevarer indeholder præbiotika? Du kan finde præbiotika i mange forskellige fødevarer, især dem, der er rige på kostfibre.

Her er en liste over fødevarer, som du kan spise for at få mere præbiotika i din kost:

Æbler: Æbler er rige på pektin, en type opløselig fiber, som de gode bakterier elsker at spise. Æbler har også antioxidanter, som kan beskytte din hud mod skader. Bananer: Bananer indeholder forskellige fibre, herunder fructooligosaccharider (FOS), som er en type præbiotikum. Bananer har også kalium, som er et elektrolyt, der er vigtigt for muskelfunktionen.

Chiafrø: Chiafrø indeholder omkring 11 gram fiber per to spiseskefulde. Chiafrø har også omega-3 fedtsyrer, som er gode for din hjerne og dit hjerte.

Cikorierod: Cikorierod er populær for sin kaffe-lignende smag og har historisk været brugt i madlavning og medicin. Den er også en fantastisk kilde til præbiotika. Cirka 68% af cikorierodens fiber kommer fra det præbiotiske fiber inulin. Inulin i cikorierod forbedrer fordøjelsen og tarmfunktionen, og hjælper med at lindre forstoppelse.

Daddel: Daddel er søde og saftige frugter, der indeholder omkring 7 gram fiber per 100 gram. Daddel har også jern, som er vigtigt for bloddannelsen.

Hvidløg: Hvidløg er en aromatisk og smagfuld ingrediens, der indeholder omkring 1 gram fiber per fed. Hvidløg har også allicin, et stof, der har antibakterielle, antivirale og antifungale egenskaber.

Havre: Havre er en sund og mættende morgenmad, der indeholder omkring 10 gram fiber per 100 gram. Havre har også beta-glucan, en type opløselig fiber, der kan sænke kolesterolniveauet og blodsukkerniveauet.

Byg: Byg er et korn, der indeholder omkring 17 gram fiber per 100 gram. Byg har også beta-glucan, ligesom havre. Byg kan også hjælpe med at regulere appetitten og vægten.

Asparges: Asparges er en grøntsag, der indeholder omkring 2 gram fiber per 100 gram. Asparges har også vitamin K, som er vigtigt for blodkoagulationen og knoglesundheden.

Løg: Løg er en alsidig og smagfuld ingrediens, der indeholder omkring 1,5 gram fiber per 100 gram. Løg har også quercetin, et antioxidant, der kan beskytte din hud mod inflammation og allergi.

Artiskokker: Artiskokker er en spiselig blomst, der indeholder omkring 5 gram fiber per 100 gram. Artiskokker har også cynarin, et stof, der kan stimulere galdeproduktionen og forbedre fordøjelsen.

Mælkebøtter: Mælkebøtter er en familie af blomstrende planter, og deres blade kan koges eller spises rå. De indeholder omkring 4 gram fiber per 100 gram. En stor del af denne fiber kommer fra inulin. Inulin i mælkebøtter reducerer forstoppelse, øger de gode bakterier i din tarm og styrker dit immunforsvar. Mælkebøtter er også kendt for deres antiinflammatoriske, antioxidante og anticancerogene virkninger.

Kikærter: Kikærter er en type bælgfrugt, der indeholder omkring 8 gram fiber per 100 gram. Kikærter har også protein, som er vigtigt for muskelopbygning og reparation.

Hørfrø: Hørfrø indeholder omkring 27 gram fiber per 100 gram. Hørfrø har også omega-3 fedtsyrer, lignaner og phytoøstrogener, som kan have gavnlige effekter på hormonbalancen, kolesterolniveauet og blodtrykket.

Topinambur: Topinambur - også kendt som jordskokker eller solsikkerod - er en del af solsikkefamilien og har store sundhedsmæssige fordele. Den indeholder omkring 2 gram inulin-rig kostfiber per 100 gram. 

De udvalgte brands

Alle produkter på webshoppen er valgt med omtanke for dig, dyrevelfærd samt bæredygtighed. Så her kan du trygt, købe dine hudplejeprodukter og din selvforkælelse.

 • Osmosis + beauty logo

  Osmosis skincare

  Osmosis Beauty er et hudplejemærke, der tænker anderledes. Deres mission er, at ændre den måde vi behandler huden på, ved at give huden evnen til at hele og genopbygge sig selv, og derved opnå varig, kompromisløse relsultater.

  Osmosis kombinere de mest effektive detox-strategier med ikke-toksiske ingridienser for at opnå autentiske transformationer.

  Se produkter 
 • VILD NORD logo

  VILD NORD

  Vild Nord har skabt en verden af det fineste, rene collagenpulver udvundet af skindet fra vildtfanget torsk, som har levet frit i Nordatlantens krystalklare vand. Vores unikke sortiment forener de bedste råvarer fra den nordiske natur med effektive vitaminer og mineraler. Vi lader den nordiske natur forkæle dig med alt det vilde, den har at byde på.

  Se produkter 
 • Bagsværd lakrids logo

  Bagsværd lakrids

  Bagsværd lakrids er et danskejet og danskproduceret lakridsmærke, al lakridsen er håndlavet, fremstillet af de bedste råvare og indpakket i pergamentpapir, som i gamle dage.

  Bagsværd lakrids er en fyldig karamelliseret skær-selv lakrids, som smelter på tungen og øjeblikket giver en saglig og blid, men på samme tid en intens smag af lakrids.

  Se produkter